Aktuellt
Home
   
   
   
   
 
   
   
   
 
   
   
 
Föreningen
Arkiv
Länkar
     
     
 
     
     
 

Studiebesök Ing 2 Bataljonsövning 3
Text och bild Lennart Blom

Lördagen 12 maj lämnade bussen Fritidsgården för att kl 1000 vara i Skillingaryds läger med besökare ur Ing 2 kamratförening. Vi hälsades varmt välkomna av bataljonschefen Jörgen Rosén och med en tydlig förhoppning om att, grundutbildningsbataljonen skulle kunna motsvara förväntningarna och visa upp valda delar av pågående verksamhet.

im01

Lördagens verksamhet var planerad att innehålla följande moment

aa-aaStrid i bebyggelse
aa-aaTrafikering Fast bro KB 5
aa-aaSystem för djupminröjning
aa-aaBrytning Flytande bro DB 200

vilket vi besökare naturligtvis inte hade några invändningar mot!

Efter en inledande genomgång om Försvarets nuvarande inriktning, och återkopplingar till den utvecklingen som varit under efterkrigstiden, presenterades vi för dagens ciceron Per Sjöström I 19. Anledning till att soldater (175) och befäl från I 19 samövar med Ing 2 (600) är att vår förbandsproduktion av fältarbetsförband sker vid båda regementena.


im02

Direkt efter genomgången ut och ”runt knuten på lokalen” för att därifrån beskåda några moment från striden och med ljudlig eldgivning från fordon, som inte alla av oss besökare sett inom förbanden tidigare.
Därefter ett uppskattat besök vid den upprättade och trafikerade förbindelsen med krigsbro 5 materiel som hade byggts ut i södra delen av övningsfältet.


im03

Bron väckte stor uppmärksamhet, många frågor och funderingar och inte minst så efterlämnade den ett bestående intryck av kvalitet och tillförlitlighet.
Uppsittning i bussen och vidare på smala vägar till nästa moment som är djupminröjningssystemet under pågående röjning.


im04

För att vara utanför risk runt fordonet blev vi tvingade till en ganska lång skogspromenad i det vackra vårvädret och det ”var mödan värt”!

im05

Vi fick på nära håll se fordonet i full aktion, resultatet i terrängen bakom fordonet och en utförlig information om systemet.
Även detta moment efterlämnade ett bestående starkt intryck av kvalitet och tillförlitlighet.
Ut på vägen, in i bussen och mot den upprättade förbindelsen med däcksbro 200 materiel i norra delen av fältet.


im06

Även på denna station möttes vi av mycket kunnig och positiv personal och vi fick utförlig information om tider för utbyggnad, trafikering och brytning samt en fullskalig förevisning för brytning och upptagning och lastning av bromaterielen.

im07

im08

Efter detta intressanta moment så är det åter in i bussen och resa tillbaka till lägret och den efterlängtade maten med kaffe i stora matsalen.

im09

Tiden räcker inte till allt som man önskar men min övertygelse är att vi besökare fick en mycket lärorik dag och vi vill på detta sätt framföra

aa-aaEtt stort tack till regementet, grundutbildningsbataljonens befäl och soldater samt dagens ciceron för en mycket trevlig och minnesrik dag!
Motsvarande studiebesök vid Ing 2 bataljonsövning 2 utbildningsåret 2008 är nu inplanerat lördagen den 8 november 2008.

 
 
     
     
 
  Före 2020
  2020
  2021
  2022
   
  Göta ingenjörregementes kamrat- och veteranförening